Loading...

040745978023

Biodiversitatea

Home / Zona

„Biodiversitatea” este un termen care este compus din alăturarea cuvintelor ” bio ” și ” diversitate „. Acest termen este în mod curent utilizat pentru a discuta despre numărul mare și varietatea largă de organisme din lume (specii de plante și animale), inclusiv oamenii. România este suficient de norocosă deoarece are o biodiversitate bogată pe teritoriul său, dar modul nostru de viață modernă amenință rapid o mare parte din acest specii naturale. Vestea bună este că există acțiuni pe care fiecare dintre noi le putem realiza pentru a opri aceste amenințări.

Termenul ”biodiversitate” are foarte multe aspecte, iar în cele ce urmează vă vom da câteva exemple pentru a arăta, cât de variată şi „colorată” poate fi biodiversitatea.

bdm_8431  bdm_5285

Trebuie să vă gândiți la diversitatea organismelor vii, pe care o puteți observa plimbându-vă prin sat sau fiind atenți când sunteți în natură. Formele viului se manifestă prin diferitele organisme pe care le observăm în jurul nostru, inclusiv prin păsări cu formele, dimensiunile, culorile și cântecele lor, prin culorile foarte variate ale plantelor cu flori de pe câmp sau prin diversitatea fluturilor și a altor insecte. Aceasta reflectă bogăția de specii sau diversitatea specifică de pe această planetă.

Exemple de specii includ: mistrețul, ursul brun, lupul, vulpea, ghiocelul, vrabia de câmp, șarpele de casă, veveriță, vultur, acvilă și altele.

Alt aspect al biodiversității este determinat de diferența genetică a speciilor. Să ne gândim la diversitatea extraordinară a raselor de câini sau a soiurilor de pomi fructiferi (de exemplu la cât de multe „feluri” de mere se găsesc în livada voastră). Organismele din cadrul unei specii pot diferi inclusiv în ceea ce privește rezistența lor față de boli, diferite substanțe toxice, capacitatea lor de a rezista secetei. Chiar şi într-o clasă de elevi, va exista o diversitate în ceea ce priveşte culoarea ochilor, a părului şi aşa mai departe. Aceste exemple sugerează

că diversitatea biologică este prezentă chiar și în cadrul speciilor, acesta numindu-se ”diversitate intraspecifică”. Diversitatea intraspecifică este consecința diversității genetice.

bdm_9200  bdm_9210

Biodiversitatea include și diversitatea ecosistemelor, care se poate reda prin exemple simple cum ar fi diversitatea ecosistemelor de pădure (de exemplu există păduri dominate de fag, de carpen, de stejar, de molid și brad), diversitatea pajiștilor (pășuni și fânețe), a râurilor și așa mai departe.

După unii autori diversitatea biologică mai include şi diversitatea tradiţiilor societăţilor umane şi diversitatea peisajelor culturale (foarte bine păstate în zona Moieciu – Fundata), întrucât ele sunt legate strâns de diversitatea biologică. Fără îndoială, un bun exemplu în acest sens este România. Amprenta comunităţilor umane care au modelat peisajul natural transformându-l într-unul cultural se poate vedea în Ţara Moţilor, Ţara Maramureşului, Ţinutul Secuiesc, Ţara Bârsei, Bucovina, Dobrogea, Oltenia, Ţinutul Săsesc din Transilvania sau multe alte locuri cu istorie şi identitate culturală şi ecologică aparte.

Serviciile pe care biodiversitatea ni le asigură:

Hrană. După cum a fost deja descris , varietatea de specii de plante și animale reprezintă baza de hrănire pentru întreaga omenire.

Băuturi. În primul rând APA. Pe langă aceasta la fel ca și alimente , diversitatea resurselor naturale oferă o mare varietate de ingrediente pentru băuturi.

Medicină . Cele mai multe medicamente sunt derivate din ingrediente naturale , în special din plante. Multe antibiotice sunt , de asemenea, derivate din microorganisme precum bacterii și ciuperci.

Polenizarea: un rol esențial pentru înmulțirea plantelor.

Materiale de construcții. Cauciuc, ulei , anumite tipuri de fibre , coloranți și adezivi toate provin din materii de origini naturale.

bdm_4884