”… În legenda Branului se vorbește că primul cetățean simbolic al satului ar fi Șirnea-Bran – Rogozeanu, descendent din familia Bran, care își avea originea în Obîrșia Bucegilor. Familia Bran, coborând pe locurile Branului de azi, a împărțit domeniul dintre Bucegi și Piatra Craiului celor zece frați ai familiei Bran, înființând acele sate brănene, unul dintre acestea fiind și Șirnea…” (Nicolae Frunteș)

Muzeul Etnografic „Nicolae Frunteș” din Șirnea este adăpostit de clădirea care până în 1967 a fost primãrie și pânã în 2009 dispensar.

Vizitatorul poate admira aici o impresionantă colecție care a aparținut Profesorului Nicolae Frunteș. Încă din anul 1992 s-au fãcut demersurile necesare în scopul îngrijirii și pãstrãrii acesteia. Colecția de bazã a fost înființatã în anii 1962-1967, dupã care s-a extins în actuala locație (cca. 500 de bunuri), toate exponatele fiind adunate prin intermediul donațiilor.

O deosebitã semnificație prezintã sala expoziționalã amenajatã în memoria profesorului Nicolae Frunteș.

Muzeul găzduiește și o colecție destinatã Legendei Branului, exemplificatã prin statui, tablouri, texte originale, obiecte personale ale profesorului Ion Duicu.

Vizitatorul poate admira și o colecție de artã contemporanã, constituitã din lucrãri de artã plasticã – picturi ale Grupului Prolog (Paul Gherasim, Horia Paștina, Mihai Sârbulescu, Constantin Flondor etc).

Din anul 1983, muzeul gãzduiește și o secție olimpicã.

Categories:

Comments are closed