Loading...

040745978023

Elemente ale arhitecturii tradiționale

Home / Zona

Șița, Șindrila și Dranița, elemente ale arhitecturii tradiționale.

Arhitectura caselor din zona Fundata – Moieciu de Sus este caracterizată și prin acoperișurile caselor realizate din șindrile de brad.

bdm_4582

Casă tradițională din Moieciu de Sus

ÎNVELITOAREA DIN ȘINDRILĂ

Învelitoarea, la casele mai vechi, până prin deceniul patru al secolului XX, se făcea din șindrilă. De obicei, șindrila era confecționată tot de către dulgheri, dar și de către alți gospodari în timpul iernii, paralel cu îngrijirea vitelor. Șindrila se confecționa din trunchiuri de molid, alese ca să crape; trunchiul se crapă în patru cu toporul apoi se crapă fiecare șindrilă pe « datul lemnului », ca apa să se scurgă să nu pătrundă în lemn, apoi fiecare șindrilă este prinsă pe lup (o unealtă alcătuită din două fălci între care șindrila se strânge) se ia la cuțitoaie, după care se scobește cu scobarul, scocul în care se îmbină șindrilele în tehnica « pană și uluc ».

bdm_4372 bdm_4604
bdm_4539 bdm_8958

ÎNVELITOAREA DIN ȘIȚĂ

De pe la jumătatea secolului XX, pătrunde din zona Muscel în satele de sus ale Branului (Fundata, Șirnea) tehnica acoperișului cu învelitoarea din șiță, confecționată de șițari-dulgheri. Șița, folosită la învelitoarea acoperișului, are 42 cm lungime și 6 -10 cm lățime, este confecționată din lemn de molid.

bdm_8636 bdm_8992

Lemnul se recoltează primăvara „când dă mâzga” și se taie la lungime, cu fierul; trunchiul se crapă cu toporul și cu un măic de lemn, se sparge trunchiul în două și tot în două până rămân două șițe, care a rămas ultima vine prima la rând în „cloțanu” complet; cloțanu se leagă cu o cracă de mesteacăn (un lăstar subțire ca degetul) și se răsucește până crapă.

bdm_8974 bdm_8998

Trunchiul se sparge cu toporul, dai cu maiul și toporul o ia pe „daturile”, în capul trunchiului, apoi jumătatea se face în două, sfertului i se scoate inima afară cu toporul și măicul; din sfert rămân doi cloțani și se face șită din ei cu cuțitoaia (pui cuțitoaia și trântești lemnul să crape „lemnul nu crapă dacă nu dai daturile, o ia razna, iese în altă parte”).

Șița se bate pe casă cu ciocanul sau cu tesla în cuie de șiță.

bdm_9377

Nelu Preda din Moieciu de Sus este unul dintre singurii meșteri din zonă care mai practică acest meșteșug.

„A furat” meseria de la Gheorghe Robu, iar acum este dornic să-i învețe și pe alții practicarea acestui meșteșug, mai ales că încep să existe din ce în ce mai multe solicitări pentru astfel de lucrări.