Loading...

040745978023

Moieciu de Sus

Home / Zona

Moieciu de Sus, în jurul munților!bdm_7324 Moieciu de Sus este unul din satele principale ale Ecodestinației Poarta Carpaților.

Este satul principal în care Centrul de Ecologie Montană își desfășoară activitatea, idei și dorințe ale echipei CEM care au dus la crearea acestei destinații și a infrastructurii de trasee ecoturistice.
Suntem îndrăgostiți de aceste locuri și de peisajele minunate, îi iubim pe oamenii dragi din Moieciu și pentru toate acestea încercăm să păstrăm și să conservăm cadrul natural și tradițional.bdm_6863

Dispunerea așezărilor specifică zonelor de munte, cum este zona Bran, este de sate risipite pe coline și văi.
Satele Branului de sus au o evoluție aparte, sub influența șoselei mai noi, satele au coborât către aceasta, într-un aranjament de-a lungul drumului, observându-se forme de tranziție spre satul adunat. În acest fel s-a format și satul Moieciu de Sus, de-a lungul celor două vai importante Valea Băngăleasa și Valea Popii, formând o înșiruire de case de-a lungul drumurilor principale.

Deasupra satului sunt pășuni administrate de localnici.
Pe dealurile din jur, până sus spre muchiile principale care urca catre Munții Bucegi și Leaota, locuitorii satului s-au adaptat la viața de la munte având ca îndeletnicire principala creșterea animalelor și întreținerea fânețelor.

bdm_7186
Regăsim în zonă un labirint al potecilor tradiționale care facilitează accesul către aceste terenuri. Cele mai frumoase dintre potecile, dar și cele mai accesibile au devenit acum trasee ecoturistice pe care le puteți descoperi, dar veți avea ocazia să observați și îndeletnicirile tradiționale. Sunetul animalelor, odăițe fermecătoare, miros de fân, peisaje agro-pastorale, sunt câteva dintre atracțiile unei zile petrecute pe potecile din jurul satului Moieciu de Sus.

Știm sigur că dacă ajungi să cunoști Moieciu dincolo de drumul asfaltat, îți vei dori să revii în aceste locuri dragi oricând. Munții sunt atât de aproape, natura e fermecătoare, sunetul dimineții e diferit, mirosul fânului te cucerește, poteci de plimbare pentru întreaga familie sau pentru cei pasionați de diferite sporturi montane.bdm_8225

Din Moieciu de Sus, când vremea este potrivită poți urca către traseele alpine din Bucegi către Vârful Omu prin Guțanu – Valea Gaura sau prin Muntele Bătrâna.
Nenumărate pensiuni și locuri de cazare vă stau la dispoziție, noi vi le putem recomanda pe cele certificate Ecoturistic.

bdm_7219
Numele satului Moieciu, Sextil Pușcariu îl consideră derivat de la Moise, nume foarte răspândit prin Bran, al cărui hipocoristic – Mo , a primit sufixul -eciu. G.Giuglea și N. Orhidan, însă, include numele satului Moieciu în categoria elementelor de origine obscură și îl presupun un compus al bazei moi cu sufixul -eci, ca Mâneci.