Loading...

040745978023

T3 - Plimbare prin Andole

Home / Trasee

Distance Duration Sign Activities Location
8.3km 4-5h Hiking, Running

Traseul marcat cu “Omuleț albastru” începe din centrul satului Moieciu de Sus și continuă pe drumul amenajat spre biserică și apoi urcă în serpentine spre “Casa Inspectorului Tișcă”, una dintre puținele case cu curte interioară din sat, structură de apărare specifică zonei.


Plimbarea urmează poteca de pământ în dreapta spre o succesiune de fânețe, numite “Poiana Andolia”, foarte bine întreținute, care surprind prin dimensiune. Spre capătul poienii, priveliștea se deschide spre Munții Piatra Craiului. Traseul continuă sus-jos prin Pădurea Magistratului și ajunge la un luminiș destul de larg presărat cu arbori mari. De aici, traseul cotește spre stânga și urcă susținut pe vechiul drum pietros, care făcea legătura între cătunul Cheia și Fundata, spre actualul Complex Cheile Grădiștei-Fundata. La sfârșitul urcării se întâlnește un drum forestier care se urmează spre stânga.


După o perioadă scurtă de timp se iese din pădurea deasă și priveliștea se deschide spre pârtiile de schi fond și spre fânețele bine întreținute de localnici. Drumul coboară printre puținele case spre centrul satului, unde întâlnește drumul de asfalt și continuă ușor la vale. În curba din apropierea bisericii se părăsește drumul asfaltat și se continuă pe un drum de pământ la stânga, spre zona cu deschidere spre Munții Bucegi, vechea potecă de legătură dintre Moieciu de Sus și Fundata. Valea se lărgește permanent, oferind o priveliște surprinzătoare spre Valea Gaura din Munții Bucegi.
Aici se poate vizita Casa Veche a familiei Stoian, amenajată în muzeu cu o colecție numeroasă de obiecte populare. Traseul coboară în continuare, iar la prima fâneață întâlnită se cotește spre stânga în pădure. Valea este dominată pe stânga de o formațiune calcaroasă impresionantă, care arată modul de formare a acestui relief. Se continuă ușor pe poteca din pădure până se ajunge din nou în pășune și la “Casa Inspectorului Tișcă”, loc de belvedere asupra văilor principale din Moieciu de Sus cât și asupra Munților Leaota și Bucegi, și se încheie pe aceleași serpentine spre zona centrală.