Loading...

T4 - Hoinăreală prin Fundățica

Home / Trasee

Distance Duration Sign Activities Location
12.7km 4h Cycling, Skiing

Traseul pornește pe asfalt pe Valea Popii, iar după 300m începe sa urce pe muchia abruptă din dreapa denumită “Coasta lui Bălan”. Fânețele sunt mărginite în partea superioară a coastei de Colțul lui Pițigoi și grohotișuri calcaroase care prezintă importanță geologică.

Muchia are însemnătate istorică deosebită deoarece aici se aflau granițele dintre Imperiu (Austro-Ungar) și Regat (România). Traseul continuă cu “Omuleț verde” pe drumul pietruit de muchie până ce ajunge la o zonă de pășune largă, Șleaul Mândrului. Traseul urcă ușor în pădure până întâlnește o poiană pitorească “La Mândru”, unde bătrânii vorbesc despre o veche vatră locuită.

Se continuă urcarea, iar la întâlnirea cu traseul turistic “bandă roșie” urmează o coborâre plăcută pe drum forestier, până ce se întâlnește drumul județean pe care se și continuă traseul înspre biserică. De pe drum se poate vedea alternanța între fânețe, pâlcuri de pădure și gâlme calcaroase specifice zonei. La intersecția cu drumul de asfalt se continuă în față pe un drum pietruit printre case, iar după o urcare scurtă dar susținută se ajunge din nou pe asfalt și se coboară spre dreapta printre case vechi, fânețe și unități de cazare

În curba din apropierea bisericii se părăsește drumul județean și se continuă pe un drum de pământ, la stânga spre zona cu deschidere spre Munții Bucegi, vechea potecă de legătură dintre Moieciu de Sus și Fundata. Valea se lărgește permanent oferind o priveliște surprinzătoare spre Valea Gaura din Munții Bucegi.

Aici se poate vizita Casa Veche a familiei Stoian, amenajată în muzeu, cu o colecție numeroasă de obiecte populare. Valea este dominată pe stânga de o formațiune calcaroasă impresionantă și mărginită la bază de păduri de conifere. Traseul coboară direct în pădure, urmând firul văii secate, ajungându-se repede în punctul de plecare pe Valea Popii.