Loading...

040745978023

T6 - Prin hotar la Șleaul Mândrului

Home / Trasee

Distance Duration Sign Activities Location
10.6km 3-4h Hiking, Running

Traseul marcat cu “Omuleț galben” începe din centrul satului Moieciu de Sus și continuă pe Valea Popii, drumul șerpuind printre casele localnicilor amestecate cu noile pensiuni. La ieșirea din sat drumul străbate o pășune care alternează cu pădure pe o parte și pe alta a râului.


Se traversează râul pe un pod de lemn și începe o urcare susținută spre poiana “La Mândru”, unde bătrânii vorbesc despre o veche vatră locuită. Din această poiană se continuă în dreapta, și după mai multe pâlcuri de pădure se ajunge într-o pășune largă, Șleaul Mândrului. Traseul continuă pe drumul de muchie care reprezintă fosta graniță dintre Imperiu (Austro-Ungar) și Regat (România). La intersecția cu poteca care coboară spre Moieciu, se cotește la stânga și se coboară pe un drum de piatră spre Fundata. Traseul șerpuiește printre case tradiționale, iar la intersecția cu drumul de asfalt se traversează din nou vechiul hotar.

Traseul continuă prin fața Bisericii Vechi și a Căminului Cultural Fundata și coboară în dreapta spre Moieciu de Sus, pe valea care se lărgește permanent oferind o priveliște surprinzătoare spre Valea Gaura din Munții Bucegi.
Aici se poate vizita Casa Veche a familiei Stoian, amenajată în muzeu, cu o colecție numeroasă de obiecte populare. Traseul coboară în continuare și se cotește spre stânga în pădure. Valea este dominată pe stânga de o formațiune calcaroasă impresionantă, care arată modul de formare a acestui relief. Se continuă ușor pe poteca din pădure până se ajunge la “Casa Inspectorului Tișcă”, loc de belvedere asupra văilor principale din Moieciu de Sus cât și asupra Munților Leaota și Bucegi, și se încheie cu serpentine spre zona centrală a satului.